Usporedba (0)

Odaberite marku vozila

Odaberite model vozila

Odaberite verziju

Odaberite krov

Odaberite marku vozila

Proizvodi

Postoje tri osnovne vrste nosača bicikla za automobile.

Postoje tri osnovne vrste nosača bicikla za automobile, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Također, skuplji su u pravilu sigurniji.

S dolaskom prvih toplijih dana sve češće razmišljamo o rekreaciji na otvorenom, a jedna od popularnijih vrsta rekreacije u nas svakako je biciklizam. Osim vožnje gradskim ulicama ili parkovima, sve je popularnija vožnja prirodom s takozvanim mountainbikeovima, odnosno brdskim biciklima.

No, vrlo često do atraktivnih i najljepših biciklističkih staza nije moguće doći samo biciklom, već je za to potrebno prijevozno sredstvo, najčešće automobil. Otoci, Gorski kotar, Velebit, Slavonija i Baranja, Istra…

Nebrojeno je mjesta za uživanje u vožnji biciklom u Hrvatskoj, no svaki ozbiljniji biciklist, osim dobrog bicikla, mora se opremiti i kvalitetnim nosačima za bicikle. Ionako u rijetko koji automobil stane bicikl ili dva, a da se pritom ne moraju rastavljati i da se ne narušava komfor vožnje.

Stoga je posjedovanje nosača za bicikle doista nužno. A, posebno ako ih koristite često. Doduše postoji i alternativa prijevozu automobilom, a to je vlak. Prema cjeniku Hrvatskih željeznica, bicikl se može prevesti jeftino, na primjer relacija od Splita do Zagreba ili obrnuto stoji samo 35 kuna. Nedostatak je svakako taj što prijevoz nije moguć na svim linijama, a i nema se vremenski ili privatni komfor kao za putovanja vlastitim automobilom. Nosači za prijevoz bicikla se mogu podijeliti u tri glavne kategorije, nosači za krov, nosači za stražnja vrata i nosači koji se montiraju na kuku.

Svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke, a vrstu često treba odabrati po tipu, odnosno karoserijskom obliku automobila. Nosači bicikla koji se montiraju na krov ujedno su i pogodni za sve vrste vozila, bez obzira na oblik, veličinu ili visinu. Najjednostavniji i najzastupljeniji su krovni nosači. Njihova prednost je ta što uzdužne šine na krovu mogu biti univerzalne i poslužiti za montiranje krovnih kutija ili skija. Ovakva je vrsta nosača jednostavna za montažu, a najčešće i najjeftinija.

Nedostatak je taj što podizanje i spuštanje bicikla na krovni nosač zahtijeva veće tjelesno naprezanje, a u obzir treba uzeti i povećanu buku vjetra u vožnji, povećanu potrošnju goriva, a i veće gabarite u visinu što može stvoriti potencijalni problem prilikom ulaska u garažu, parkirališta i slično. Druga, ali nešto manje zastupljena vrsta su nosači bicikla koji se montiraju na stražnja vrata. Ovdje je još bitnije o kojemu je automobilu riječ, jer nosač mora biti specifičan baš za pojedini auto.

Nikako se ne smije postavljati nosač na auto za koji nije striktno namijenjen jer se u suprotnom može narušiti sigurnost, a da i ne govorimo o oštećenjima na autu.

Utovar bicikla na ovu vrstu nosača nešto je jednostavniji jer ne zahtijeva podizanje bicikla visoko kao kod krovnih nosača, ali tu su i nedostaci poput toga da bicikli mogu prekrivati registarsku oznaku automobila, pa čak i svjetlosne elemente, što je kažnjivo po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa. Ovakvi su nosači u prosjeku i nešto skuplji od klasičnih krovnih. Još jedna vrsta nosača za bicikle su oni koji koriste kuku za vuču, no najveća im je mana što zahtijevaju ugradnju kuke, a to znači i dodatnu investiciju od minimalnih 1600 kuna, pa naviše.

Nosači za bicikle koji se montiraju na kuku su u pravilu najskuplji jer zahtijevaju i početno ulaganje u montažu kuke za vuču koja stoji minimalno 1600 kuna

 

Prednosti su te što se najčešće univerzalni nosač za kuku montira vrlo jednostavno, a lako se stavljaju i skidaju bicikli. Također, kod nosača za bicikle na kuki važno je da ne prekrivaju svijetla ili registarsku oznaku, a to se može izbjeći i dodatnim svjetlosnim elementima i tablicom koji su montirani ispred nosača.

Loša je strana tih nosača ta da su bicikli straga, pa su kod naleta drugog automobila izravno izloženi potencijalnim udarcima, odnosno oštećenjima. Osim ove tri glavne vrste nosača za bicikle jedino još marka Opel nudi poseban FlexFix sustav za prijevoz bicikla. Radi se o praktičnom sustavu nosača koji se uvlači u branik vozila. Riječ je o doista genijalnom rješenju za biciklističke entuzijaste. No, o kojoj se god vrsti nosača za bicikle radi, najvažniji aspekt svakako je sigurnost, jer nije nemoguće da bicikl tijekom vožnje ili naglog kočenja ispadne.

Nosači koji se montiraju na stražnja vrata su praktični, no najveći nedostatak im je taj da su bicikli izloženi mogućim i nažalost čestim naletima straga

Posebno se to odnosi na nosače slabije kvalitete i načelno niže cijene. Naime, najpoznatiji i najrazvikaniji proizvođači nosača za bicikle redovito provode sigurnosne testove svojih proizvoda i brinu se o povećanju sigurnosnih standarda. Stoga prilikom odabira provjerite certifikate i homologacije ne samo proizvođača, već i najcjenjenijih automobilskih organizacija poput DECRA-e, ADAC-a, TUV-a i drugih. Kupovinom tako certificiranih nosača možete biti sigurni u njihovu kvalitetu i testove, od ekstremnih, kao što su frontalni sudari, pa do testa izbjegavanja prepreka, vožnji po rupama i sl.

Također, bitno je da se tijekom montaže krovnih nosača koriste sigurnosne upute, kao i one za njihovo korištenje i montažu kojih se valja pridržavati.

Naša preporuka je da se na nosačima za bicikle, ma koje god vrste oni bili, ne štedi na cijeni.

Odaberite vrstu koji najbolje odgovara vašim potrebama i vrsti automobila, jer je kvaliteta i sigurnost zajamčena i jamstvom kojeg daje proizvođač. Cijene najpovoljnijih i najosnovnijih nosača započinju već od 350 kuna za jedan bicikl, a ovisno o tipu, vrsti ili broju bicikala za koji je namijenjen, mogu stajati i do 5000 kuna. Ponuda nosača za bicikle u Hrvatskoj izuzetno je bogata, a najbogatiji izbor nude specijalizirane tvrtke poput Thulea ili Peruzza.

Brojne su ponude i na internetskim trgovinama. Nosači se nude i u prodavaonicama sportske opreme, a nerijetko se mogu pronaći i u trgovinama biciklima. Za one kojima se ne isplati ili nisu u mogućnosti kupiti krovne nosače nude se i brojne opcije, odnosno mogućnosti iznajmljivanja.

Cijene se doimaju povoljnim i korektnim, već od samo 30 kuna na dan za osnovne nosače, pa do još uvijek povoljnih pedesetak kuna za veće i kompliciranije nosače. Prodavatelji nosača u pravilu su dobro informirani i uvelike vam mogu pomoći pri pravilnom izboru nosača.

Najbolje je odrediti vlastite potrebe i financijske mogućnosti, opremiti se najodgovarajućim nosačima za bicikle bilo kupovinom ili iznajmljivanjem i vaša avantura u dvoje, troje ili više može započeti. S dolaskom prvih toplijih dana u godini i sve bližem proljeću vrijeme je da se pokrenete i započnete uživati u vožnji biciklom diljem naše zemlje, od Prevlake do Dunava, preko Velebita, Istre, Središnje Hrvatske, Međimurja, Slavonije…

Sigurnost neka bude najbitniji kriterij izbora

Kad birate vrstu nosača za bicikle, najvažniji aspekt kod odluke neka vam bude sigurnost. Nije nemoguće da bicikl tijekom vožnje ili naglog kočenja ispadne. Posebno se to odnosi na nosače slabije kvalitete i načelno niže cijene. Naime, najpoznatiji i najrazvikaniji proizvođači nosača za bicikle redovito provode sigurnosne testove svojih proizvoda i brinu se o povećanju sigurnosnih standarda. Stoga prilikom odabira provjerite certifikate i homologacije ne samo proizvođača, već i najcjenjenijih automobilskih organizacija poput DECRA-e, ADAC-a, TUV-a i drugih.

Nosači za kuku su najskuplji, no vrlo se lako montiraju

Prednosti nosača za kuku su te što se najčešće univerzalni nosač montira vrlo jednostavno, a lako se stavljaju i skidaju bicikli. Nedostatak je taj da bicikli mogu prekrivati registarsku oznaku automobila, pa čak i svjetlosne elemente, što je kažnjivo po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa. Da bi to izbjegli, mogu se staviti dodatni svjetlosni elementi i registarska oznaka koji se montiraju ispred nosača.

S djecom je ipak mnogo lakše

Maleni dječji bicikli u pravilu su izuzeti problema s prijevozom izvan automobila. Zahvaljujući kompaktnim i malim dimenzijama stanu u prtljažnik većine automobila, čak i onih prosječne veličine. Ne zaboravite djecu opremiti zaštitnom opremom, minimalno s kacigom za glavu.

Budite oprezni kad kupujete nosače za stražnja vrata…

Kod ove vrste nosača za bicikle još je bitnije o kojemu se automobilu radi jer nosač mora biti specifičan baš za pojedini model i tip auta. Nikako se ne smije postavljati nosač na auto za koji nije striktno namijenjen, jer se u suprotnom može narušiti sigurnost, a da i ne govorimo o opasnostima koje može predstavljati ili pak oštećenjima na autu.

Utovar bicikla na ovu vrstu nosača nešto je jednostavniji jer ne zahtijeva podizanje bicikla visoko kao kod krovnih nosača.

Izvor: Oryx-asistencija

http://www.oryx-asistencija.hr