Usporedba (0)

Odaberite marku vozila

Odaberite model vozila

Odaberite verziju

Odaberite krov

Odaberite marku vozila

Proizvodi

Prednosti i mane nosača za bicikle

Diljem naše Hrvatske mnogo je lijepih mjesta za vožnju biciklom; Slavonija, Baranja, središnja Hrvatska, Gorski kotar i Lika, Istra, Dalmacija… Ponekad do tih biciklističkih staza nije lako doći biciklirajući. Svaki ozbiljan biciklist (a i onaj koji vozi bicikl rekreativno), uz dobar bicikl, mora imati i odgovarajuću opremu, odnosno mora se opremiti i kvalitetnim nosačima za bicikl.

Kada govorimo o nosačima za bicikle, govorimo o tri različite vrste nosača za bicikle – tako postoje nosači za krov, nosači za stražnja vrata i nosači koji se montiraju na stražnju kuku. Svaka vrsta nosača ima svoje prednosti i nedostatke, a mi ćemo ih u daljnjem tekstu usporediti za Vas.

Nosači koji se montiraju na krov, najzastupljeniji su i možemo reći najjednostavniji nosači. Njihova prednost je što su pogodni za sve vrste vozila, njihova uzdužna širina na krovu može biti univerzalna, a mogu i dodatno poslužiti za montiranje skija ili krovnih kutija. Ova vrsta nosača jednostavna je i laka za montažu, a najčešće i najjeftinija.
Njihov najveći nedostatak je što vožnja bicikla na krovu uvelike utječe na brzinu vožnje. U obzir treba uzeti sporiju vožnju, povećanu potrošnju goriva kao i povećanu buku zbog vjetra koji čini otpor. Osobito treba pripaziti na visinu prilikom parkiranja u garaži, natkrivenim parkiralištima i slično. Uz sve navedeno, ovi krovni nosači zahtijevaju i malo veću fizičku spremnost vozača uslijed čestih dizanja i spuštanja bicikla.

Druga, nešto manje zastupljena vrsta su nosači bicikla koji se montiraju na stražnja vrata.
Prednost ove vrste nosača je lakši i jednostavniji utovar bicikla na sami nosač jer ne zahtjeva dizanje i spuštanje sa krova auta. Također, otpor vjetra je manji pa se tako može izbjeći nepotrebna buka, omogućena je malo brža vožnja, a i potrošnja goriva gotovo je zanemariva.  Važno je napomenuti kako za određenu vrstu automobila mora odgovarati određena vrsta nosača za stražnja vrata, odnosno, ne pašu bilo koji nosači za Vaš automobil. Više nosača za stražnja vrata mogu odgovarati nekolicini automobila, ali ne odgovaraju svi nosači za svaki auto. Odaberete li pravilan model izbjeći ćete moguća oštećenja na autu te si priuštiti sigurnu i ugodnu vožnju. Uz ovaj mali nedostatak, bicikli voženi na takvim nosačima ponekad mogu prekrivati registarsku oznaku, pa čak i svjetlosne elemente, što je kažnjivo po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.

Posljednja vrsta nosača za bicikle - oni koji koriste kuku za vuču. U isto vrijeme prednost i nedostatak ove vrste nosača je postavljanje/potreba kuke. Kuka se montira vrlo jednostavno, a i sam nosač koji se montira na kuku, postavlja se lako. Također, ova vrsta nosača najčešće je univerzalna te je tako pogodna za široku upotrebu. Ostale prednosti (lakoća stavljanja bicikla na nosač, otpor zraka, buka i potrošnja goriva) jednake su kao i kod nosača za stražnja vrata. Kao i kod druge vrste, važno je da montirani bicikli ne prekrivaju registarske oznake i svjetlosne elemente, no to se može vješto izbjeći stavljajući dodatne svjetlosne elementima i tablicu ispred nosača. Nedostatak je što se bicikli nalaze na poleđini auta pa su bicikli izloženi eventualnom naletu drugog vozila.

 

No, bilo koju vrstu nosača odaberete, budite sigurni da su kvalitetni, maksimalno ispravni, prikladni za Vašu vrstu vozila, pravilno postavljeni i da odgovaraju Vašim potrebama.